Skip to content

Zelf als context

Een andere, meer flexibele relatie met jezelf creëren

Zelf als context wordt ook wel het observerende zelf genoemd. Hiermee wordt bedoeld dat je continue bezig bent om jezelf te observeren en dat je gevoelens en gedachten gaat opmerken. Je kunt het voorstellen alsof je een helikopter bent die boven jou hangt, en alles van een afstand bekijkt. Door jezelf op deze manier te observeren, krijg je meer overzicht over allerlei negatieve gedachten en gevoelens die je hebt

Je kunt hierdoor ook leren dat je gedachten en gevoelens niet de waarheid hoeven te zijn. Door ze op een andere manier te benaderen is het mogelijk om hiervan los te komen. Na een tijdje merk je dat gedachten en gevoelens van tijdelijke aard zullen zijn. Dit geld niet alleen voor je eigen gedachten en gevoelens, maar ook over gedachten en gevoelens die een ander over jou heeft. Dus als iemand anders een negatief oordeel over jou heeft, hoort dit niet bij jou. Jij bent niet de gedachten en het oordeel van iemand anders.

Ook hierbij kun je leren observeren wat het gedrag van iemand anders is, je kunt bijvoorbeeld uitspreken wat je opmerkt bij de ander; ik merk op dat… Door dit te doen neemt de negatieve lading vaak heel snel af en zal het oordeel van iemand anders je minder snel raken.

Vanuit het observerende zelf (zelf als context) ga je bewuster kijken naar jezelf, wat er van binnen allemaal afspeelt en naar de wereld om je heen. Je krijgt meer overzicht over wat er in het verleden is gebeurd en wat de toekomst zou kunnen gaan brengen. Omdat je nu meer inzicht krijgt, kun je ook beter gaan bepalen wat echt belangrijk is in je leven en hoe je daar naartoe kunt werken.

×