Skip to content

Waarden

Ontdekken wat je werkelijk belangrijk vindt in je leven

In onze huidige maatschappij hebben we allemaal veel verplichtingen en moeten we van alles. Veel mensen ervaren het leven als een planbord wat vol staat met dingen, waarvan ze misschien de helft niet zouden willen doen.

Hierdoor zijn we vergeten hoe leuk het leven kan zijn, en dat we zelf kunnen bepalen wat we daar mee willen doen.

In de tegenwoordige tijd denken we dat we van alles moeten, en vergeten we wat we graag zouden willen doen. Dit is voor een groot gedeelte bepaald door de opvoeding. Je komt op een moment in je jeugd in opstand tegen deze regels, omdat je een eigen identiteit begint te vormen, met daarbij behorende normen en waarden.

Door jezelf en je verleden te observeren kun je leren hoe je in het hier en nu in het leven staat. Als je dit ontdekt hebt kun je gaan uitzoeken wat je belangrijk vindt in je leven.

Een voorbeeld hiervan is verandering van bepaald gedrag of wat je graag zou willen doen.

Door het proberen van nieuwe dingen, kun je kijken of ze bij je passen of niet. Ze kunnen je een bepaalde richting in laten slaan. Zo kun je ook omgaan met dingen die je ouders je hebben aangeleerd, maar dan vanuit jouw eigen standpunt.

Maar stel jezelf geen doel om naar toe te gaan, wat voor jou niet haalbaar is. Bij ACT spreken we dan over dodemansdoelen: doelen die dode mensen beter kunnen dan jij, zijn geen goede doelen om na te streven. Besef vooral dat jij de touwtjes van je eigen leven vasthoudt, en dat het leven een feest kan zijn.

Hoe je hier kleur aangeeft bepaal je zelf, hier en nu.

De vraag die jij jezelf nu kan stellen is: wat ga je doen vandaag?

×