Skip to content

Hier en nu

Coach Eindhoven

In het contact komen met het hier en nu

Als mensen stress hebben of vervelende gedachten, zitten ze met hun hoofd vaak in het verleden of zijn ze aan het piekeren wat er allemaal in de toekomst kan gebeuren. Je leeft dan vaak op de automatische piloot, met alle patronen die hierbij ontwikkeld zijn.

Door je aandacht te trainen met mindfulness oefeningen zoals meditatie, kun je leren om je aandacht te richten op je lichaam. Je leert te voelen wat er allemaal in je lichaam afspeelt, omdat het gevoel vaak naar de achtergrond verdwijnt door altijd in je hoofd te zitten. Het kan dus zijn dat je bepaalde gevoelens in je lichaam gaat opmerken wat je eerder nog niet tegen bent gekomen.

Je kunt sommige dingen die je tegen komt zien als obstakels en er een oordeel over hebben. Waarschijnlijk probeer je om er op verschillende manieren vanaf te komen, omdat ze vervelend voelen. Als je veel stress hebt of andere vervelende gedachten, ben je ook nog vaak heel streng voor jezelf. De lat wordt hoog gelegd en het zal altijd beter moeten. Je vind jezelf vaak niet goed genoeg.

Met het beoefenen van mindfulness , leer je te accepteren wat er allemaal in je leven gebeurd. Dat je lichamelijk pijn kunt hebben, dat je verdrietig of boos kunt zijn, zonder hierover te oordelen. Een mooi onderdeel hiervan is dat je kan leren om jezelf af en toe een schouderklopje te geven en om alles met mildheid te bekijken, misschien wel met een kleine glimlach.

Door dingen met aandacht te gaan doen, kom je weer meer in de tegenwoordige tijd terecht, in het hier en nu. Dit kunnen hele simpele dingen zijn, zoals heel bewust fietsen. Let daarbij eens op de omgeving, de wind, of hoe je de pendalen rond laat gaan. Omdat je in je hoofd zit, ben je alleen maar bezig met voortbewegen en let je nergens anders meer op.

Als je geleerd hebt om zonder oordeel te kijken naar alle dingen die er zijn, of het nu gedachten, gevoelens of lichamelijke sensaties zijn, kun je leren om meer in het hier en nu te zijn.

×